Potpisan ugovor za širokopojasni internet za područje općina Crnac, Čačinci, Čađavica, Mikleuš, Nova Bukovica, Sopje, Voćin i Zdenci

Nakon što je Projektni prijedlog prošao treću i posljednju fazu predmetnog postupka dodjele bespovratnih sredstava te je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije donijelo odluku o financiranju projektnog prijedloga "Razvoj širokopojasnog interneta na području općina: Crnac, Čačinci, Čađavica, Mikleuš, Nova Bukovica, Sopje, Voćin i Zdenci", ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric i virovitičko-podravski župan Igor Andrović na Virovitičkim ribnjacima su u četvrtak potpisali ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Virovitičko-podravskoj županiji za navedeni projekt. Virovitičko-podravskoj županiji, kao nositelju projekta dodijelit će se bespovratna sredstva u iznosu od 35.740.015 kuna, a na području navedenih osam općina gradit će se "autocesta budućnosti".

Potpisivanju ugovora, uz ministra Marka Pavić, ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica i župana Igora Androvića sa suradnicima, nazočili su između ostalih i saborski zastupnik Josip Đakić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, član Uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš, gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin, ravnatelj Opće županijske bolnice Našice Hrvoje Šimić, kao i načelnici općina s područja gdje će se graditi širokopojasni internet (Mirko Rončević, Mirko Mališ, Milan Dundović, Tomislav Bračun, Berislav Androš, Predrag Filić, Tomislav Durmić).

– Virovitičko-podravska županija se u ovaj projekt uključila zbog kapaciteta pomoći kako bi zajedno s osam općina lakše, brže i kvalitetnije izradila projekt koji će se sufinancirati kroz fondove Europske unije, a u budućnosti stanovnicima ovog područja omogućiti brz i kvalitetan internet, koji će definitivno biti prijeko potreban zbog količine podataka koje se prenose. Time će buduća mreža Pojasa širokopojasnog interneta biti u vlasništvu općina i one će s njom raspolagati. Ovim projektom pokazali smo koliko nam je bitan ruralni razvoj malih općina u našoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj. Zahvaljujem ovim putem ministru Paviću i nadam se da će kućanstva u ovih osam općina imati internet kakav zaslužuju – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Ovim projektom će se izgraditi širokopojasni internet, uglavnom optički, brzine od 30 do 100 Mbps. Procjena je da će ta brzina u idućim desetljećima biti dostatna svima onima kojima će trebati brzi internet. Takvu brzinu imaju sve razvijene zemlje svijeta, a u budućnosti neće biti moguće otvarati internetske stranice zbog velike količine podataka bez potrebne i odgovarajuće brzine.

- Ovaj ugovor koji smo potpisali danas je prvi takav u Republici Hrvatskoj, za područja koja nisu tržišna. Vidjeli smo koliko je brzi internet bitan i za školstvo i za rad od kuće u ovoj korona krizi, stoga vjerujem da ćemo ovim projektom osigurati dostupnost interneta i bolju uslugu svim mještanima. Čestitam ovim putem županu Androviću i svim načelnicima - rekao je ministar Marko Pavić.

Ovim projektom će stanovnici 5.613 stambenih jedinica na području osam općina Virovitičko-podravske županije u budućnosti imati brzi internet.

- Optički kabeli bit će položeni u onim područjima gdje nema ekonomskih interesa postojećih teleoperatera, koji posluju u samim centrima općina, gdje je dovoljan broj korisnika, pa je cilj ovog projekta bio pokriti svako domaćinstvo, čak i u najmanjim naseljima tih općina. Ovo je definitivno jedan veliki korak za spomenutih osam općina - naglasio je zamjenik župana VPŽ Darko Žužak.

Virovitičko-podravska županija je nositelj projekta, a nakon postavljanja svjetlovodnih niti, općine će postati vlasnici mreže i one će s njom raspolagati.

- Mi kao Središnja agencija u suradnji s Ministarstvom želimo u zonama gdje nema komercijalnog  interesa velikih kompanija, s bespovratnim sredstvima uložiti i izgraditi već spomenutu mrežu - dodao je ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric.

Rok završetka radova je listopad 2023. godine, a jedna od općina uključenih u ovaj projekt je i općina Sopje, čiji je načelnik Berislav Androš izrazio ovim putem veliko zadovoljstvo.

- Ovo je jedan od najbitnijih projekata svih nas osam općina s istoka županije. Ovaj projekt je potencijal razvoja i gospodarstva i poljoprivrede, ujedno i protoka informacija, što je u današnjem svijetu od velike važnosti. Završetkom ovog projekta ruralni dio Slavonije dobit će ono što zaslužuje - zaključio je Androš. (www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Izradu internetske stranice sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Za više informacija o europskim fondovima posjetite www.strukturnifondovi.hr

Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Virovitičko-podravske županije.

Sva prava pridržana © 2022.
Skip to content